Novo Brdo/ Artana

01

The imposing ruins of Novo Brdo/ Artana castle date back to the fifteenth century when the area was a thriving mining community, larger than the Paris of its day. An alloy of silver and gold was mined here, and the miners are mentioned by Dante. Now the castle is abandoned, but the lush rolling landscape is the perfect place for hiking, biking, or relaxing. An initiative offering rural home stay and guided tours has brought members of the local Serb and Albanian communities together, and the details of the accommodation available can be found on their website or at the local information centre.

CONTACT: Fitim

Phone: +377 44 465 471 (speaks English, Serbian and Albanian)
Email: rural.tourism.nb@gmail.com

Video by: Charles Lewry

Find Novo Brdo/ Artana on our specially-created Google map

Novo Brdo/ Artana is one of 10 sites for sustainable tourism in Kosovo featured on this website. Use the menu on the right to explore the others.

Rrenojat e kështjellës në Artanë janë të shekullit 15 kur vendi ka qenë komunitet për minierë, më e madhe se Parisi i asaj kohe. Aliazh i argjendit dhe arit ka qenë miniera këtu dhe miniearat janë përmendur nga Dante. Tani kështjella është e braktisur, dhe vendi është i përsosur për ecje, për shetitje me biçikletë ose për relaks. Nismet e para të shërbimeve për mysafirë dhe guidave turistike kanë sjellur bashkë antarë te komuniteve serbe dhe shqiptare, kurse detajet e strehim mund t’i gjeni në këtë faqe

Ose kontakto Fitim

Numri tel: +377 44 465 471 (flet Anglisht, Serbisht dhe Shqip)

Email: rural.tourism.nb@gmail.com

Gjeje Artanë në këtë hartë

Artana është nje nga 10 vendet për turizëm të qëndrueshëm në Kosovë që vrehen në këtë faqe interneti. Përdore menu-në në të djathtë për të shikuar edhe te tjerat vende

Veličanstvene ruševine zamka na Novom Brdu datira još od petnaestog veka kad je u ovim predelima cvetalo rudarstvo, veće od Pariza sadašnjice. Ovde se vadila mešavina srebra i zlata a same rudare je pominjao Dante. Sada je zamak napušten, ali je opijajući pejzaž savršen za šetnju, vožnju bicikla ili opuštanje. Inicijativa nuđenja seoskog smeštaja i vođenih tura spojila je srpske i albanske zajednice, detalje o smeštaji možete naći na njihovom sajtu ili u lokalnom turističkom centru.

Kontakt: Fitim

Telefon: +377 44 465 471 (govori Engleski, Srpski i Albanski)

Email: rural.tourism.nb@gmail.com

Nadji Novo Brdo na našoj posebno napravljenoj Google karti.

Novo Brdo je jedan od 10 lokacija za održivi turizam na Kosovo prikazana na ovom sajtu. Koristite meni na desno stranu kako bi otkrili druge lokacije.

*Foto 5

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s